PixelB2B

5 načina na koje ćete privući top zaposlenike

Za uspješno poslovanje presudni su kvalitetni zaposlenici - tim djelatnika koji želi i voli raditi za Vas i Vašu tvrtku, koji predstavlja njezine karakteristike i vrijednosti, te koji daje sve od sebe. No kako privući takve ljude? Kako postići da požele raditi baš u Vašoj tvrtki?

 

1. Oglas za posao neka bude kratak i jasan

Naravno, ako je netko zaista zainteresiran za određenu poziciju, detaljno će proučiti oglas. No trpanje bespotrebnih informacija u oglas često dovede do toga da kandidati propuste neke stavke koje su Vama važne, no nekako su se izgubile. Nije Vam važno posjeduje li Vaš kandidat vozačku dozvolu? Ne spominjite je. Važno Vam je da Vaš budući zaposlenik tečno govori talijanski jezik? Istaknite to u tekstu oglasa. Ne sastavljajte oglas kakav sami ne biste htjeli čitati.

Svakako uključite očekivanu plaću u tekst oglasa. Svatko zna kakva su mu mjesečna primanja potrebna, a kandidati će ovu informaciju jako cijeniti.

 

2. Budite iskreni i direktni

U nastojanju da privuku što veći broj ljudi, poslodavci znaju pretjerivati u obećanjima koje prezentiraju na oglasima ili razgovoru za posao. Takva greška jako šteti ugledu tvrtke, te je nipošto nemojte raditi.

U samom oglasu za radno mjesto iskreno i precizno navedite zadaće i obveze vezanih uz radno mjesto, bez uljepšavanja ili skrivanja. Na razgovoru bez ustručavanja istaknite ono pozitivno i zabavno, te upozorite na ono negativno i teško. Nitko Vam neće zamjeriti iskrenost - naprotiv.

 

3. Ne gubite vrijeme kandidatima

Ne zaboravite - njihovo je vrijeme jednako dragocjeno kao i Vaše. 

Jasno je kako dugotrajni razgovori nisu povoljni ni po Vaše ni po njihovo vrijeme, no što je s testiranjima za radno mjesto? Testiranje neka bude smisleno, a samim time će biti i kraće što znači uštedu vremena i novca. Kandidati nikako ne žele tratiti vrijeme na provjere koje nisu vezane uz radno mjesto za koje se natječu. Čemu testirati znanje rada s proračunskim tablicama ako posao neće uključivati rad s istima? Provjerite znanja i vještine koje će koristiti pri svom radu.

 

4. Poduprite zaposlenikov rast i razvoj

Nadareni i ambiciozni zaposlenici odlaze kada shvate da ne mogu napredovati i da su zapeli u rutinu. Talentirani zaposlenici lako će naći novog poslodavca koji će u njima vidjeti priliku za napredak svojeg poduzeća, a to ne želite.

S kandidatom već na razgovoru za posao raspravite njegove mogućnosti i ambicije. Primjerice, ako kandidat na razgovoru za radno mjesto administratora izrazi interes za marketinšku analitiku, informirajte ga o mogućnostima napretka i pokretljvosti unutar tvrtke, pondite im tečajeve i usavršavanja koji će im pomoći da dođu do cilja.

Cijenite ambiciozne radike jer upravo će se oni najviše potruditi u svakodnevnim zadacima.

 

5. Ne zaboravite da je zaposlenik osoba

Radnici ne traže samo plaću i titulu - oni traže i ugodno radno mjesto, sredinu u kojoj će biti cijenjeni. Radnik nije stroj - on treba dobre uvjete kako bi htio i mogao dobro raditi.

Pozitivna atmosfera na radnom mjestu vidljiva je i prije samog zaposlenja. Kandidat za radno mjesto već po prvom ulasku u prostore tvrtke može osjetiti njezinu atmosferu, a pozitivna je atmosfera moguća samo ako su sve poterbe zaposlenika ispunjene. Osim dostojne plaće i osiguranih radnih uvjeta, različiti benefiti su uvijek dobrodošli, bilo da je omogućen rad od kuće, topli obrok ili bonusi za ostvarene rezultate.